18 augusti, 2016

Revisorn som blev riskkapitalist

Priveqs Louise Nilsson är en framgångsrik riskkapitalist. Men att låna pengar är hon lika försiktig med i dag som när hon var revisor. – Lån hämmar tillväxten, säger hon.

Av webbtanten I Aktivt ägande
  • Jag var för ett tag sedan i Småland och träffade en entreprenör vars företag vi var intresserade av. Jag berättade om vad vi gör, hur vi arbetar och efterhand så såg företagaren alltmer intresserad ut och till slut kom den här kommentaren: ”Det låter ju jättebra. Ja, jag trodde du var en så’n där riskkapitalist…”.

Louise Nilsson berättar detta med ett leende och säger att hon inte kommenterade just frågan om hon var en riskkapitalist.

För det är hon.

Hon har arbetat länge på Priveq Investment – tidigare Skandia Investment – som startade redan 1983. Fram till 2006 fick Priveq inte gå in som majoritetsägare i något företag man investerade i. Men därefter har det blivit allt fler sådana investeringar:

  • Jag tror att förklaringen helt enkelt är att det är allt fler företagsbyggare som nu inte ser bra alternativ. Ofta handlar det om att barnen inte vill ta över.
  • I vår senast avslutade fond gjorde vi tio investeringar. I sju av dessa handlade det om att vi tog en majoritet av ägandet.
  • Min erfarenhet är att vi klarar av att hantera både minoritetsägande och majoritetsägande utan problem. Det viktiga är att ha en ägaragenda som alla är överens om.

Priveq investerar i tillväxtbolag där man ser en målmedveten företagsledning med stark tilltro till bolaget. Ofta handlar det om entreprenörledda företag, familjeföretag eller utköp av mindre bolag från större koncerner.

  • Priveq är en av de europeiska investeringsgrupperna med högst avkastning under de tre senaste decennierna. Våra portföljbolag har under den genomsnittliga innehavstiden på drygt fem år uppvisat en omsättningsökning på 65 procent och en resultatökning på 71 procent, berättar Louise Nilsson.

 

Ett företag som Louise Nilsson var mycket engagerad i under några år var Vårdapoteket, en del av det gamla apoteksmonopolet.

Vårdapoteket fanns på 24 sjukhus och eftersom företaget då det övertogs från staten inte hade en ledning krävdes det ett mycket omfattande engagemang från den nya ägarens sida.

  • Vi fick rekrytera både styrelse och ledning. Sedan behövde verksamheten också utvecklas. Det gick mycket bra och vi sparade rejäla kostnader åt landstingen. Vår verksamhet i Region Skåne innebar att sjukhusens läkemedelskostnad sänktes med cirka 40 miljoner kronor per år.
  • Redan efter tre år började konsolideringen av branschen. Vi sålde till Apotek Hjärtat som ju senare köptes av ICA.

Louise Nilssons professionella bakgrund är som revisor och när vi resonerar understryker hon vikten av att vara försiktig med belåningen trots att bankerna nu – precis som före kraschen 2008 – ofta ställer frågan ”ska ni inte låna mer?”

  • Vår tillväxt 2014 var nära 30 procent. Dit hade vi inte nått om vi lånat mer. Lån hämmar tillväxten.
  • Vi är aktiva i bolag där vi till och med bara tillför eget kapital – inte lånade medel.

 

Även om Priveq har en gediget svensk profil säljer man oftast till internationella aktörer. Det ser Louise Nilsson som mycket positivt – ett bevis på att svenska företag, svensk företagsledning och svenska private equity-bolag är högt respekterade utomlands.

Det är kul varje dag på jobbet, konstaterar Louise Nilsson. Och extra kul är att den unga generationen i dag ser entreprenörskap som ett karriäralternativ på ett helt annat sätt än hennes egen generation.

  • UF i skolorna har gjort att entreprenörskap är coolt!